Pojezda stotisočih

1395154896BRGL.jpg
Na današnji dan 18. sušca 2014 pričenjamo praznovati 600. obletnico Ustoličevanja, kar obeležujemo z začetkom projekta Pojezda stotisočih zavednih Slovencev.


1396870028FY2O.jpg1396869771MVPV.jpg


Kaj je pojezda?


Je starodavni pravni termin, ki pripada najstarejšemu slovenskemu izrazju. Gre za pobiranje dajatev ali prispevkov na določenem ozemlju. Nekoč so pojezdo vršili tako, da so pojezdili po svojem ozemlju ter pobrali dajatve ali prispevke. Že od samega začetka je pojezda za oblastnike, njihovo spremstvo, ter za samo prebivalstvo, ki je bilo vanjo vključeno, združevala koristno s prijetnim.

Zakaj pojezda stotisočih?

Zavod za javno predstavljanje slovenske kulture Lipa Maribor ob letošnji 600. obletnici Ustoličevanja prireja več aktivnosti, ki jih ne bo možno speljati brez pojezde stotisočih. Država, njene institucije in velike gospodarske družbe namreč niso pokazale nobenega interesa za projekte – gledališko predstavo in dokumentarno igrani zgodovinski film Slovensko Ustoličevanje. Preostane nam zgolj pojezda, s katero želimo povezati stotisoč zavednih Slovencev. Nas je sploh še toliko – zavednih Slovencev namreč?

Kako sodelujete pri pojezdi stotisočih?

Sleherni zavedni Slovenec in Slovenka lahko prispevata prispevek - donacijo v višini 1,00; 3,00; 5,00; 10,00; ali več evrov za realizacijo zastavljenih projektov, v skladu s svojimi možnostmi in občutkom. Ker so zneski sorazmerno majhni, jih bomo zbirali s pomočjo pojezde stotisočih po raznih slovenskih krajih, kjer bomo imeli svoje poverjenike, o čemer boste pravočasno obveščeni. Seveda pa je večje zneske možno prispevati tudi neposredno na transakcijski račun:

Zavod Lipa Maribor, Miklavška ulica 26, 2000 Maribor
TRR št.: SI56 0451 5000 1834 196, pri Nova KBM d. d., Maribor
BIC ali SWIFT koda: KBMA SI 2X (za nakazila iz tujine)
namen plačila: Ustoličevanje donacija.


Vsem, ki boste s svojim ravnanjem pri pojezdi dokazali, da ste zavedni Slovenci, se iskreno zahvaljujemo in Vas pozdravljamo z najstarejšim slovenskim pozdravom – osti jarej!